sık sorulan sorular – Gökkurt Sözlük
Gökkurt Sözlük'e Nasıl Kayıt Olabilirim?
Gökkurt Sözlük'e e-posta ile doğrulama yapmadan, kullanıcı adı ve şifre oluşturarak kolayca kayıt olabilirsiniz.

Yeni Konu Başlığı Nasıl Açarım?
Sayfanın sağ üst köşesinde yer alan butondan “yeni başlık” ekranına ulaşılır. Açılan sayfada Türkçe karakter kullanımına, yazım kurallarına ve noktalama işaretlerine özen göstererek yeni konu başlığı oluşturulabilir. Bu başlıkla ilgili yazılmak istenen entry, alt kısımdaki metin kutusundan oluşturabilir.

Yeni Başlık Açarken Nelere Dikkat Etmeliyim?
yeni konu başlığı oluştururken öncelikle bu konu başlığının daha önce sözlük içerisinde açılıp açılmadığı kontrol edilmelidir. eğer benzer bir başlık varsa bu konu başlığının sonuna değişik ekler getirilerek yeniden açılmamalıdır. benzer konu başlığına rastlanmadıysa; yazım kurallarına ve noktalama işaretlerine dikkat ederek, “sizce, bizce” gibi kişisel ifadeler yerine konuyu anlaşılır ve açıklayıcı şekilde anlatacak genel ifadeler ile yeni konu başlığı oluşturulabilir.

yeni konu başlığı açarken “bakın, koşun, buraya” gibi çağrı içerikli kelimeler kullanılmamalıdır, başlık içeriği sadece konuyu açıklar nitelikte olmalıdır.

ayrıca yeni konu başlığı oluştururken emoji kullanılmamalı ve başlıklar soru formatında olmamalıdır. örneğin; “okumayı en çok sevdiğiniz kitap hangileri?” gibi bir başlık doğru formatta yazılmamıştır. bu başlığın doğru yazılışı; “en sevdiğiniz kitaplar” şeklinde olmalıdır.

Entry Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyim?
entry yazarken dikkat edilmesi gereken tüm kurallar için sözlük kuralları sayfası ziyaret edilmelidir.

Entry Yazarken Metin Kutusundaki Butonlar Ne İşe Yarar?

bkz: bakınız kelimesinin kısaltmasıdır. bir konu hakkında örnek vermek için bu buton kullanılır.

gbkz: sözlük içerisindeki başka bir konu başlığından bahsederken entry’i okuyan kişiyi bahsedilen konu başlığına yönlendirmek için kullanılır. bu kelimeye tıklayan okuyucular, eğer sözlükte böyle bir konu başlığı oluşturulmuşsa, direkt olarak bahsedilen konu başlığına yönlendirilir.

*bkz: yönlendirilmek istenen konu başlığı, yazılan kelimenin sonunda yıldız şeklinde görünür. yıldıza tıklayan okuyucular direkt olarak bahsedilen başlığa gider.

spoiler: bir dizi ya da filmden bahsederken henüz izlememiş kişileri rahatsız edecek ipuçları vermemek için ipucu verilen bölüm için spoiler özelliği kullanılır. böylece yazıda geçen bu kısım buğulu görünür ve okuyucu üzerine tıklamadan netleşmez.

entry: bir entry yazarken başka bir entry’ye referans verilmek istenirse, bahsedilecek entry’nin sağ alt köşesinde yer alan “#” simgesinden o entry’nin kodu kopyalanarak entry butonuna eklenir. böylece bu numaraya tıklayan yazarlar direkt olarak referans verilen entrye gitmiş olur.

@: mention özelliği ile yazılan entry’ye başka bir yazar etiketlenebilir.

b: seçilen yazının kalın olmasını sağlar.

i: seçilen yazının yana yatık olmasını sağlar.

twitter ve instagram logosu: direkt olarak bu uygulamaların içerisindeki gönderilerin, yazılan entry’ye eklenmesini sağlar.

zincir (link): yazılan bir kelimenin, bir internet sitesi ile bağlanmasını sağlar. böylece okuyucular, yazarın belirlediği kelimeye tıkladıklarında yönlendirilen internet sitesine gidebilir.

fotoğraf ve youtube simgeleri: yazılan entry’e fotoğraf ve youtube videosunu direkt olarak eklemeyi sağlar.

Entry'lerin Altında Yer Alan Butonlar Ne İşe Yarar?
konu başlıklarının altında yer alan başka yazarlara ait entry’lerde bulunan butonlar;

facebook ve twitter logosu: bu logolara tıklanarak bahsedilen entry facebook ve twitter üzerinde paylaşılabilir.


favori (yaprak): favori butonu aynı zamanda “kaydet” butonu olarak da işlev görür. favorilenen entry’lere daha sonra profilim sayfasından ulaşılabilir.

beğen (yukarı ok)/beğenme (aşağı ok): beğenilen veya beğenmeyen entry’ler bu butonlar ile oylanır.


yanıtla (konuşma balonu): bu buton ile bahsedilen entry cevaplanabilir. yazılan cevap , konu başlığının en altında değil bu entry’nin altında yer alır.

# (diez): entry numarası bu buton ile kopyalanır. kopyalanan numara, yazarların kendi yazdıkları entry’lerde referans göstermek için “entry” butonunun içerisine yerleştirilerek kullanılır. böylece numaraya tıklayanlar direkt olarak bahsedilen entry’ye yönlendirilecektir.

şikayet (ünlem tabelası/uyarı): konu başlıkları altında, yazar sözleşmesi ve sözlük kuralları bölümlerinde yer alan maddeleri ihlal eden entry’leri şikayet etmek için kullanılır.

ayrıca yazarların kendi yazdıkları entry’lerde yer alan butonlar;

düzenle (kalem): yazılan entry’de düzeltilmek istenen bölümleri değiştirmek için kullanılır.

sil (çöp kutusu): entry’yi kalıcı olarak gökkurt sözlük’ten kaldırmak için kullanılır.

Başlık ve Entry'lerde Karakter Sınırı Var mı?
Her bir başlık en uzun 100, her bir entryen uzun 50.000 karakter ile sınırlandırılır.

Yazdığım Entry'leri Nerede Görebilirim?
sayfanın sağ üst köşesinde yer alan butondan “profilim” sayfasına gidilir. açılan sayfada yazarların şimdiye kadar eklediği başlık ve entry sayılarıyla beraber artı, eksi, fav gibi pek çok bilgiye de ulaşılabilir. “künye” sekmesinin yanında yer alan “içerikleri” sekmesinden ise yazar tarafından sözlüğe eklenmiş tüm entry ve konu başlıkları tek bir ekranda görüntülenebilir.

Profilimde ki Butonlar Ne İşe Yarar?

künye: yazarlar hakkında istatistik bilgilerin verildiği kısımdır. bu bölümde; sözlüğe kayıt tarihi, son entry tarihi, açılan entry ve başlık sayısı, günlük ortalama entry girme ve yeni başlık açma sayısı, takip edilen ve eden sayısı, artı, eksi, fav ve silinen içerik sayıları yer alır.

içerikleri: yazarların içerik girişi yaptıkları tüm başlıklar bu bölümde sıralanır.

takipleşmeleri: takip edilen ve eden yazarlar bu bölümde görülür.

garip işleri: bu bölümde yazarın beğenilen ve favlanan entry’leri ile birlikte en çok etkileşim alan “coşturan entry’leri” yer alır. ayrıca yazarların favladıkları entrylere de buradan ulaşılabilir.

şizofren?: bu yazı, yalnızca yazarlar kendi profil sayfalarını ziyaret ederken görünür. diğer yazarların profillerini ziyaret ederken bu bölümde “takiple” yazısı çıkar.

mesaj: diğer yazarlar tarafından gönderilen ya da yazarların kendi gönderdikleri mesajlara bu bölümden ulaşılabilir.

Profilime Nasıl Fotoğraf Ekleyebilirim
profili kişiselleştirmek için ekranın sağ üst köşesindeki butondan “ayarlarım” sayfasına gidilir. kullanıcılar bu bölümden profil ve kapak fotoğraflarını değiştirebilir. alt bölümde yer alan kutucuklardan ise yaş, sosyal medya hesapları ve yazarların kendileri ile ilgili paylaşmak istediklerği diğer bilgiler profile eklenebilir.

Kapak Fotoğrafı Yüklerken Hata Veriyor?
kapak fotoğrafı uygulamadan değil sadece bilgisayardan yüklenebilmektedir. profildeki kapak fotoğrafını değiştirebilmek için bu fotoğrafın en az 960×440 piksel ölçülerinde olması gerekir. 960×440 pikselden daha küçük fotoğraflar kapak fotoğrafı ölçülerine uygun değildir fakat hareketli gifler için herhangi bir boyut sınırlaması yoktur.

uygun kapak fotoğrafını bulmak için arama motorlarında yer alan ayarlardan bu boyutlara göre arama yapılabilir ya da internette mevcut olan “fotoğraf boyutlandırma” sayfalarından, istenilen fotoğrafın boyutları en az 960×440 piksel olacak şekilde istenen ölçülere uygun hale getirilebilir.

takip ettiğim yazarları, başlıkları ve beni takip edenleri nereden görebilirim?
sayfanın sağ üst köşesinde yer alan butondan “takip ettiklerim” sayfasına giderek takip edilen yazarlara ve başlıklara ulaşılabilir. ayrıca yine sayfanın sağ üst köşesindeki butondan “profilim” sayfasına giderek hem takip edilen hem de takipçi bilgilerine ulaşılabilir.

taslaklar nereye kaydoluyor?
sayfanın sağ üst köşesinde yer alan butondan “taslaklarım” sayfasına gidilerek entry taslakları ve başlık taslaklarına ulaşılabilir.

bildirim ve mesajlara nereden ulaşırım?
yazarlar veya site yönetimi tarafından gönderilen tüm mesajlar ve bildirimler sayfanın sağ üst köşesinde yer alır.

bazı yazdığım entry’ler neden görünmüyor?
Sözlük kurallarına uymadığı düşünülen entry’ler ise silinir.

yazdığım entry neden silindi?
yazılan entry’ler birbirini tekrar eden içeriklerden oluşuyorsa, başka bir yazardan, entry’den veya başka bir siteden kopyala-yapıştır şeklinde gökkurt sözlük’e eklenmişse, aynı entry birden fazla başlık altına yazılmışsa veya yönetim tarafından sözlük içeriğine uygun görülmediyse bu entry’ler yayından kaldırılabilir.

Ayrıca yazılan entry’lerin, Gökkurt sözlük kurallarına uygun olmaması, hukuka veya ahlaka aykırı olması yayından kaldırılma sebeplerindendir. eğer bu kural hatalarında ısrarcı olunursa bu kullanıcıların yazarlıkları geçici olarak durdurulabilir veya hesapları tamamen kapatılabilir.

yazdığım entry ya da başlığın adı veya yeri neden değişti?
sözlük içerisinde aynı konuda açılan birden fazla başlık tespit edilirse bu başlıklar ve içerisinde yer alan entry’ler, yönetim tarafından tek bir başlık halinde birleştirilebilir.

yazım kurallarına veya site kurallarına uymayan konu başlıkları veya entry’ler adminler tarafından düzenlenebilir veya silinebilir.

sözlük içerisinde diğer üyelerle mesaj sınırlaması var mı?
yazarlar, toplam olarak 5 farklı kişi ile konuşabilme ve bu kişilerle toplamda 100 adet mesaj gönderip alabilme hakkına sahiptir. bu sınırlardan birine ulaşıldığında yeni mesaj gönderilemez veya alınamaz. dolan mesaj veya konuşma kişi sayısını düşürmek için daha önce gönderip/alınan mesajlar veya konuşmalar silinebilir.
* Üyelerin talep etmesi üzerine limit artırılabilir.

bir konu başlığı altında istediğim kadar entry yazabilir miyim?
her konu başlığı altında yazarların 50.000 karakter sınırı vardır. bu karakter sınırı tek bir entry olarak ya da birden fazla entry’ye yayılarak kullanılabilir. 50.000 karakter sınırının üzerine çıkan ve hikayeleştirme veya konuyu gereğinden fazla uzatma yoluyla yazılan entry’ler kontroller sonunda silinecektir.

bir yazarı ya da başlığı nasıl takip edebilirim?
yazarlar, sevdiği veya yeni yazılacak entry’lerini kaçırmak istemediği konu başlıklarını, başlığın sol üst köşesinde yer alan “takip” butonuyla takipte kalabilir.

entry’lerini takip etmek istediği yazarları ise kullanıcı adına tıkladıktan sonra profillerinin sol üst köşesinde yer alan “takiple” butonuyla takibe alabilir.


bir yazarı ya da başlığı nasıl takipten çıkarım?
sayfanın sağ üst köşesinde yer alan butondan “takip ettiklerim” sayfasına giderek takip etmeyi bırakmak istenilen başlık ya da kullanıcılara ulaşılır. eğer takibi bırakılmak istenen bir konu başlığı ise bu başlığa tıklandıktan sonra başlık adının üzerinde yer alan “göz” simgesi ile takipten çıkılır. takibi bırakılmak istenen bir diğer yazar ise kullanıcı adına tıkladıktan sonra açılan pencerede “takiptesin” butonuna tıklayarak takipten çıkılır. ayrıca konu başlıklarının altında yer alan entry’lerde kullanıcı adına tıklanarak da aynı pencereye ulaşılabilir.

sözlük üyeliğimi silmek için ne yapmalıyım?
sayfanın en altında yer “iletişim” bölümünden konuya ilişkin bir iletişim formu doldurulduğunda sözlük yönetimi en kısa süre içerisinde kullanıcı kaydını tamamen ilişkinizden kaldıracaktır.